Hortalisses de Vallgorguina cultivades mirant als planetes arriben a l’alta cuina.

Plantar, recollir i cuinar verdures i hortalisses tractant la terra com si fos un ésser viu, tenint en compte les influències còsmiques. Aquesta és la recepta de Joan Salicrú Gairalt, un dels pocs productors a Espanya de la coneguda com a agricultura biodinàmica. Grans xefs, com ara Carme Ruscalleda o Santi Santamaria, escullen el seu hort de Vallgorguina, al Vallès Oriental, per obtenir la matèria bàsica d’algunes de les seves viandes.

«L’agricultura biodinàmica és la interacció del cosmos, la terra, les plantes i l’home que crea l’equilibri necessari perquè tot funcioni com un cos viu», explica Salicrú. L’agricultor està reconvertint la seva explotació ecològica en biodinàmica. Ja ha obtingut el segell internacional Demeter, que acredita que s’ha complert la primera etapa del llarg procés de transformació. Aquest símbol, batejat amb el nom de la deessa grega de l’agricultura, a qui els romans van anomenar Ceres, només l’han aconseguit una quinzena d’explotacions espanyoles, la majoria catalanes

Com que la clau és la interconnexió amb el cosmos, Salicrú argumenta que les plantes tenen horòscop i que cada constel·lació marca uns dies favorables «per plantar o sembrar, per recollir o fins i tot per cuinar les diferents verdures». Per avui «tocaria plantar espinacs i remolatxa, perquè quan la lluna comença a descendir reforça les arrels», explica Salicrú. Com tots els pagesos que creuen en la biodinàmica, associen les plantes de tal manera que es crea un ecosistema entre flora i fauna. Per organitzar el treball tenen en compte el calendari de l’alemanya Maria Thun, seguidora de Rudolf Steiner, el defensor de l’antroposofia.

Comunió planetària

«Com que la lluna és a Lleó, el calendari mana menjar fruits, són bons els llegums o els fruits en conserva, les albergínies o els pebrots», detalla. Salicrú alimenta les seves plantes amb preparats que reposen en una bota de roure durant una hora. S’han de dinamitzar, explica, mentre dóna voltes a la bota seguint el sistema planetari «cap a la dreta i cap a l’esquerra de manera que es connecta el preparat amb el caos que produeix la planta quan germina».

La vaca dóna per a molt en el cultiu biodinàmic. Un dels preparats és de bonyiga de vaca i un altre de banya de vaca amb pols de quars. «La banya de vaca capta l’energia planetària, està connectada directament amb el sistema planetari», resumeix sense immutar-se.

Salicrú es dedica a l’hort des de fa poc temps. Fins al 2008 el seu negoci era plantar arbres. Quan les vendes van baixar, va diversificar la seva terra i va plantar una horta ecològica, el primer pas cap a la biodinàmica.

Assegura que es guanya bé la vida. Aquest estiu venia el quilo de tomàquets a 3,5 euros, molt per sobre del preu de l’ecològic, situat a 1,80. «Tinc més demanda que oferta», diu orgullós. La majoria de clients són particulars o establiments especialitzats del Vallès, la Selva i el Maresme, i també restaurants.

«Ara qui em ve a comprar directament de Barcelona és Comerç 24, de Carles Abellan. Cada dijous, escaroles, cols, enciam de fulla de roure, a més de bledes o porros», presumeix Salicrú, que a la primavera i l’estiu treballa amb Santamaria i ben aviat subministrarà productes a Ruscalleda. Alguns dels seus veïns comencen a copiar la seva manera de fer. «Tots estan tirant líquid d’ortiga, és una revolució, és la planta de l’ortiga tallada que poses a macerar i es converteix en adob».

Aquest cap de setmana tenia programat un curs per a tècnics de l’Ajuntament de Girona que s’encarreguen d’horts escolars. «Fa un any que dirigeixo un hort d’un institut de Girona i volen ampliar l’activitat a d’altres», afirma

Gota a gota medicinal

Algunes de les seves experiències les exposarà en la pròxima edició del Fòrum Gastronòmic de Girona, on podrà explicar que rega les verdures gota a gota amb plantes medicinals.

Té 4.000 metres quadrats d’agricultura biodinàmica i la mateixa superfície en producció ecològica en reconversió cap a la biodinàmica, a més a més de vuit hectàrees plantades d’arbres d’ombra, com ara til·lers i roures, que a la llarga

-almenys hi aspira- també tindran el segell Demeter.