Un pagès del Vallès potencia l’agricultura biodinàmica com a garantia de salut
Joan Salicrú, de Vallgorguina (Vallès Oriental), ven les hortalisses a botigues, particulars i cuiners.
Vigila, no trepitgis aquest niu de formigues”, va ser la primera cosa de què em va alertar el pagès de Vallgorguina (Vallès Oriental), Joan Salicrú, quan vaig arribar a la seva finca. Després d’entrevistar-lo, vaig entendre la dimensió d’aquest avís.
En Joan té un viver d’arbres ornamentals, Vivers Salicrú. Fa més de trenta anys que es dedica a treballar la terra, però va ser a partir del 2008, arran d’una baixada notable de les vendes d’arbres, que va decidir fer un canvi: “Vaig decidir dedicar-me a produir aliment”, afirma; i va trobar en l’agricultura biodinàmica la manera d’aconseguir-ho.
Ara, a banda de mantenir el viver d’arbres ornamentals, disposa d’1,5 hectàrees d’horta, tot en biodinàmic. Recupera llavors antigues i locals, es fa el seu propi planter i disposa de la certificació del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica [CCPAE] i la Demeter (que
acredita l’agricultura biodinàmica).
L’aposta d’en Joan per l’agricultura biodinàmica, va ser, sobretot, una qüestió de creença: “Cal fer aliments sans i amb principis. No es pensa prou en termes de salut. Hi ha gent que fa ecològic per principis, però d’altres que només en fan per a poder vendre més car”. I explica que els dos primers anys van ser durs: “Has d’anar interioritzant el calendari biodinàmic, com feien els nostres besavis, però sense calendari, perquè no els feia falta, i mirar com interactua tot l’ecosistema”. Els productes de la finca d’en Joan són molt apreciats, ja no només pel gust,
sinó perquè un ventall important dels seus consumidors és plenament conscient que són molt saludables. I l’alta cuina així ho ha valorat, també. “Vaig treballar durant molts anys amb en Santi Santamaria, i a partir de treballar amb ell, m’han vingut a buscar molts d’altres cuiners”.