Joan Salicrú creu fermament en el que fa, estima la seva professió i s’hi entrega en cos i ànima. També s’esforça a transmetre i divulgar les bondats de l’agricultura biodinàmica, un model “molt avantatjós” per al consumidor i l’agricultor. “És sostenible, no depèn d’energies fòssils com el petroli, i proporciona més vitalitat: s’obtenen verdures vives”, afirma. El sistema ha obtingut el suport de cuiners il•lustres, els quals han despertat moltes consciències amb el propòsit de fomentar el consum de productes procedents de cultius biodinàmics. El suport de l’alta cuina, opina l’agricultor, se sustenta en un argument irrefutable: “La qualitat és superior i les verdures tenen un gust diferent”. Davant dels que esgrimeixen el preu com a arma dissuasòria per abraçar la causa biodinàmica, Salicrú contraataca amb una altra raó poderosa: “És més cara”, reconeix, però “dura més”. Per exemple, “un manat de porros pot aguantar en òptimes condicions 15 dies”, explica.

Per entendre millor en què consisteix l’agricultura biodinàmica, l’enginyer agrícola anima la gent a visitar els horts on es practica aquesta activitat. “Jo aposto per la venda directa”, proclama Salicrú. ¿Per què? “El client, quan ve a la nostra finca, veu com tractem i cultivem la terra i comprova d’on surten les verdures que compra i consumeix”, respon. És la manera més directa i convincent d’entendre que l’agricultura biodinàmica també és producte de proximitat i com a tal ofereix un ampli ventall de possibilitats tant a l’agricultor com al consumidor. “És molt més sostenible i té un gran futur per davant”, augura. Qüestió de consciència No obstant, Salicrú és conscient de les dificultats que encara ha de vèncer aquesta opció. “Promocionar aquest tipus d’agricultura té molt a veure amb la consciència de cada persona”, comenta. Segons el seu parer, “l’agricultura convencional la pot treballar qualsevol”, mentre que l’ecològica “necessita canviar i adoptar una altra filosofia”. La biodinàmica, apunta Salicrú, se situa “a l’altre extrem de l’ecologia”, però “passar dels preceptes ecològics als criteris biodinàmics implica un procés personal”, assegura el pagès.

Fa temps que Joan Salicrú va completar amb èxit aquesta experiència vital. Tant és així que la seva feina al capdavant de la finca de Vallgorguina, al Vallès Oriental, ha estat reconeguda amb l’exigent certificat Demeter, segell que l’acredita com a agricultor biodinàmic. L’enginyer se sent “satisfet” d’aquesta distinció i també que “cada vegada hi hagi més gent que opta per aquest tipus d’agricultura”.

L’activitat agrícola a la finca biodinàmica de Salicrú segueix les consignes de la quarta conferència de Rudolf Steiner. “Les terres es cultiven en comunió amb el cosmos. Fins la setmana passada hem estat preparant i removent la terra per sembrar a final de mes els cultius de primavera-estiu”, explica el pagès. ¿En què consisteix aquesta feina? “Aixequem la terra i la disposem per interactuar amb el cosmos. Així, totes les energies planetàries, sobretot quan hi ha lluna plena, hi penetren amb més força”, explica Salicrú. “Si plantem pla només aprofitem l’energia que va cap a l’arrel però desaprofitem la que va cap a la fulla”, prossegueix. Aquesta energia que va cap a la fulla és el que els biodinàmics denominen “cos etèric vital”, que té per funció “subministrar la vitalitat del cosmos a la verdura”. Amb el màxim respecte Un altre factor determinant en l’agricultura biodinàmica és que “tractem la terra com un ésser viu”, destaca l’enginyer. En cada estació es fan servir les restes vegetals que ofereix la naturalesa. Ara els horts estan resguardats del fred amb branques d’alzina. No menys important són els preparats biodinàmics amb el compost. El procés de vivificació es porta a terme amb el màxim respecte procurant no danyar la terra. Amb l’agricultura biodinàmica “donem una informació a la terra i aquesta actua en base a aquesta informació. Com més bé la tractes més et torna ella”, conclou Salicrú, que advoca per aquesta opció agrícola com a gran alternativa de futur.

Link a la notícia